Voedingsstoffen in kaas

Voor het maken van één kilo kaas is ongeveer tien liter melk nodig. Kaas bevat daarom veel van de waardevolle voedingsstoffen uit melk.
Voedingsstoffen in kaas

Melk is rijk aan eiwit en calcium. Ook is het bron van fosfor, riboflavine (vitamine B2), kalium en vitamine B12 (1). Melk is een natuurlijke bron van voedingsstoffen en vormt de basis van een breed scala zuivelproducten, waaronder kaas. Kaas is rijk aan eiwit, calcium, fosfor, zink en vitamine K. Ook is het een  bron van vitamine B2 en B12 en selenium. (1, 2) Deze voedingsstoffen heeft het lichaam dagelijks nodig voor de opbouw en het behoud van spierweefsel en botweefsel, voor de energievoorziening van het lichaam en de bloedstolling.

Zout

Zout is een belangrijke smaakmaker in kaas. Ook is het nodig voor de vorm, textuur en de houdbaarheid. Over het algemeen krijgen Belgen  via de voeding meer zout binnen dan wordt aanbevolen (2). De uitdaging is om minder zout te gebruiken in kaas, maar wel de smaak en textuur van de kaas te behouden.

Vet

Kaas bestaat voor 6% tot ongeveer 33% uit vet, afhankelijk van het type kaas. Vet is een belangrijke smaakmaker in kaas, onder andere doordat het de consistentie beïnvloedt; hoe vetter de kaas hoe smeuïger deze over het algemeen is. Ongeveer twee derde deel van het vet in kaas is verzadigd vet. Over de hele wereld zijn melk en producten gemaakt van melk opgenomen in de aanbevelingen voor gezonde voeding. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetten in de voeding wordt aangeraden voor een gezond cholesterolgehalte en daarmee het gezond houden van hart- en bloedvaten (3). Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) adviseert het eten van magere (20+ of 30+) kaas  in plaats van kaas met een hoger vetgehalte (48+ kaas). Kaas bestaat echter uit meer dan alleen verzadigd vet. (1) Uit recent wetenschappelijk onderzoek komen aanwijzingen dat een normaal gebruik van melk en melkproducten een neutraal effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten (4-6). De relatie tussen zuivel en de gezondheid van hart en bloedvaten lijkt daarmee genuanceerder te liggen dan tot voor kort werd gedacht.

Lees meer over:

Referenties

  1. De Belgische voedingsmiddelentabel Nubel 6e editie, juli 2017
  2. NEVO-online versie 5.0, 2016
  3. VCP 2014-2015. Rapport 4: de consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. ISP WIV, 2016.
  4. Voedingsaanbevelingen voor België – 2016. Hoge Gezondheidsraad, HGR nr. 92852016.
  5. De Oliveira Otto MC, et al. (2012). Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn. 112.037770.
  6. Kratz M, Baars T, Guyenet S. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. Eur J Nutr. 2012 Jul 19. [Epub ahead of print].
  7. Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM (2011). Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 93:158-171.
Gepubliceerd op: