Aanbeveling melk en melkproducten

In België zijn melk en melkproducten als kaas, yoghurt en karnemelk opgenomen in de actieve voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ).

NIEUW Infographic & Video van Gras tot GlasGebaseerd op aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, geeft VIGeZ per leeftijdscategorie een aanbeveling voor de consumptie van water, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melk, melkproducten / calciumverrijkte sojaproducten, vlees, vis, eieren en vervangproducten en smeer- en bereidingsvet (1).

Tot de melk en melkproducten behoren onder andere magere-, halfvolle- en volle melk en yoghurt, karnemelk, yoghurtdranken, vruchtenyoghurt, vla, platte kaas en pudding.

Aanbeveling

Om aan onze calciumbehoefte te voldoen, beveelt VIGeZ aan om elke dag een hoeveelheid van 3 tot 4 glazen melk (450 – 600 ml), afgeleide melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten te gebruiken en maximaal 1 tot 2 sneden kaas (20 – 40 gram). Volle melkproducten brengen meer verzadigde vetzuren aan dan halfvolle en magere soorten. VIGeZ adviseert daarom vanaf de leeftijd van 4 jaar bij voorkeur te kiezen voor halfvolle melk en melkproducten. Kinderen jonger dan 3 jaar drinken best groeimelk, voor 3 tot 4 jarigen heeft volle melk de voorkeur. Om de suikerinname te beperken krijgen producten zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen de voorkeur (1).

Lees meer over:

Referenties

1. www.VIGeZ.be (2017)

 

Gepubliceerd op: