De Hoge Gezondheidsraad geeft advies over vegetarische diëten

De Hoge Gezondheidsraad heeft deze week een advies uitgebracht over verschillende vegetarische diëten. Een veganistish dieet wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zuigelingen en jonge kinderen. Als er toch voor dit dieet wordt gekozen, is begleiding door een goed geïnformeerde gezondheidsprofessional van essentieel belang.

De gouden regel: eet gevarieerd

De Hoge Gezondheidsraad geeft advies over vegetarische diëtenVoor gezonde volwassenen kan een vegetarisch of veganistisch dieet aan de voedingsbehoeften voorzien, mits het voldoende gevarieerd is. Bij het drastisch verminderen of uitsluiten van dierlijke producten, adviseerd de Hoge Gezondheidsraad om aandacht te besteden aan de inname van eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D, vitamine B12, ijzer, zink en jodium.

Veranderende voedingsbehoeften

Omdat in verschillende levensfasen de voedingsbehoeften veranderen, heeft de Hoge Gezondheidsraad voor bepaalde groepen aandachtspunten geformuleerd. Deze groepen zijn: vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode, zuigelingen en peuters, schoolgaande kinderen en adolescenten en ouderen.

Een greep uit de adviezen: voor schoolgaande kinderen en adolescenten wordt geadviseerd om te letten op de calciuminname, omdat in deze periode het skelet in volle ontwikkeling is. Stimuleer de consumptie van 2 tot 3 porties zuivelproducten voor kinderen ouder dan 4 jaar en 3 tot 4 porties zuivelproducten voor adolescenten. Voor wie geen zuivelproducten consumeert, wordt aangeraden om verrijkte producten en/of supplementen te nemen. Wanneer blootstelling aan zonlicht laag is, wordt combinatie met een vitamine D supplement aanbevolen.

Ook voor ouderen wordt geadviseerd te letten op de inname van calcium en vitamine D. Een combinatie van zuivel- en plantaardige bronnen kan in de behoefte aan calcium voorzien. Een calciumsupplement wordt alleen aanbevolen als calcium niet voldoende uit de voeding wordt verkregen, bijvoorbeeld bij een veganistisch dieet. Daarnaast wordt aan ouderen geadviseerd de consumptie van eiwitten te verhogen met 20% (bij een vegetarisch dieet) of 30% (bij een veganistisch dieet), en te letten op de kwaliteit van de plantaardige eiwitten die gegeten worden.

Lees meer: