Lagere eiwitinname thuiswonende ouderen

Eerste resultaten van de PROMISS-studie

Op het congres van de European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) in Rotterdam op 28 en 29 september 2018 presenteerde Marjolein Visser resultaten van de PROMISS (PRevention Of Malnutrition In Senior Subjects) . De PROMISS-studie focust zich op de energie- en eiwitinname bij ouderen.

Samenvatting | De voorlopige bevindingen van de PROMISS-studie laten zien dat er nog te weinig inzicht is in de energie- en eiwitinname van ouderen. Ook weet de meerderheid van de ouderen niet wat eiwitten zijn en wat de rol van eiwitten in de voeding is. De bevindingen laten ook zien dat de huidige aanbevolen dagelijkse eiwitinname van 0,8 g/kg lichaamsgewicht/dag aangepast zouden moeten worden.

Ondervoeding wordt gedefinieerd als het progressieve verlies van vetvrije massa als gevolg van lagere eiwit- en energie-inname. (1). De PROMISS-studie laat zien dat de prevalentie van ongewenst gewichtsverlies 12% bedroeg bij Nederlandse thuiswonende ouderen  (≥65 jaar oud) met thuiszorg, 7% bij thuiswonende ouderen zonder thuiszorg en 18% bij ouderen  die in een verzorgingstehuis  verbleven (2).

Auto Draft 39

Alle deelnemers (n=8.107) van de PROMISS-studie waren ≥55 jaar, aldus Visser. Op basis van het afkappunt van <0,8 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag bedroeg de prevalentie van een lage eiwitinname in deze studie 21,5%. Daarnaast was de prevalentie van een lage eiwitinname geassocieerd met het geslacht; vrouwen hadden vaker een lagere eiwitinname dan mannen. Mensen in de studie met een hoger BMI (overgewicht en obesitas) hadden vaker een lage eiwitinname en eetlust. Visser merkte op dat een slechte eetlust gelinkt was aan een lage eiwitinname. Een lage eiwitinname was niet geassocieerd met verschillende andere factoren, zoals leeftijd, opleidingsniveau, levensstandaard en gewicht.

In het algemeen is het kennisniveau over de rol van eiwitten in de voeding bij ouderen  laag, aldus Visser. De meerderheid (64,7%) van de ouderen wist niet wat eiwitten zijn. Bij diegenen die dat wel wisten, waren dit de 3 meest voorkomende misvattingen:

  • één maaltijd per dag met een goede eiwitbron is voldoende;
  • gezondheidsdeskundigen adviseren mensen van mijn leeftijd om minder eiwitten te eten;
  • het menselijke lichaam is goed in het opslaan van eiwitten voor later gebruik – het is dus niet nodig om dagelijks een constante hoeveelheid eiwitten in te nemen.

De voorlopige bevindingen van de PROMISS-studie sluiten volgens Visser aan bij de bevindingen van andere studies: een hogere eiwitinname dan de huidige aanbevolen hoeveelheid van 0,8 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag is mogelijk noodzakelijk in het kader van ongewenst gewichtsverlies bij ouderen.

Referenties

  1. Hengeveld LM, Wijnhoven HAH, Olthof MR, Brouwer IA, Harris TB, Kritchevsky SB, Newman AB, Visser M; Health ABC Study. (2018) Prospective associations of poor diet quality with long-term incidence of protein-energy malnutrition in community-dwelling older adults: the Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study. Am J Clin Nutr2018; 107(2): 155-164. https://academic.oup.com/ajcn/article/107/2/155/4911431.
  2. Undernutrition in community-dwelling older individuals. Recognition and Treatment. 2013. Beschikbaar op: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2016/06/2013-Janneke-Schilp.pdf